Student z Wrocławia najmłodszym MasterChefem w Europie

poniedziałek, 14.12.2015 11:13 1026 0

Damian Kordas, 22-letni student weterynarii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, właśnie został najmłodszym MasterChefem w Europie.

Damian startował w MasterChefie trzy razy i to właśnie za trzecim razem udało mu się wejść do finałowej czternastki. Cały rok się przygotowywał i systematycznie odhaczał punkt po punkcie z listy: "Jak dostać się do MasterChefa". Brał udział w niezliczonych warsztatach kulinarnych, cukierniczych, serowarskich. Nauczył się gotować od babci, u której mieszka we Wrocławiu. Zaczął gotować w 2005 roku, kiedy jego tata wyjechał na misję do Afganistanu, a on chciał pomóc mamie, która i pracowała i studiowała. Kiedy czegoś nie wiedział, to zawsze dzwonił po poradę kulinarną do babci.

Damian od wielu lat choruje na cukrzycę, ale absolutnie nie przeszkadza mu to w jego kulinarnej pasji. Jego celem jest ukończenie Le Cordon Bleu w Paryżu i odbycie stażu u Gordona Ramseya, bo potem będzie już mógł otworzyć swoją restaurację.

Które dania zapewniły Damianowi tytuł MasterChefa? Roladki z grillowanej cukini z kozim serem, tataraz polędwicy wołowej z musem z foie gras, sandacz na salsie gruszkowo-ogórkowej z sosem rakowym, polędwica z sarny w sosie grzybowo-jałowcowym i sorbet jabłkowy z żubrówką, cynamonem, sosem karmelowym i poziomkami. 

Jako nagrody w programie Damian Kordas otrzymał tytuł MasterChefa, 100 tysięcy złotych, możliwość stworzenia własnej książki kucharskiej oraz dwa bilety na samolot do Tokio.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)