Warsztaty w sanatorium dla dzieci

czwartek, 22.6.2017 10:52 1023 0

W Szpitalu Uzdrowiskowym „Jagusia” w Kudowie Zdroju odbyła się inauguracja cyklu warsztatów kulinarnych  pt. „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania”. W pierwszych warsztatach udział wzięły dzieci i młodzież przebywające na turnusach zdrowotnych, rodzice, opiekunowie oraz pracownicy Uzdrowiska.

Celem warsztatów jest propagowanie zdrowego stylu odżywiania opartego na zbilansowanej diecie, odpowiednim doborze produktów, umiejętności ich komponowania i wykorzystywania. Poszerzanie wiedzy na temat bezpośredniego wpływu spożywanych produktów na sferę fizyczną, emocjonalną i poznawczą tj. ich oddziaływania m.in. na wzrost odporności organizmu, samopoczucie, koncentrację uwagi, pamięć, motywację do działania, niwelowanie stresu itp.

Ponadto wyrabianie nowych nawyków kulinarnych polegających na dbałości o sposób przyrządzania, podawania i spożywania posiłków. Wzmacnianie postawy gotowości dzielenia się zdobytą wiedzą i umiejętnościami z innymi. W założeniu, wiedza przekazywana w trakcie warsztatów ma po ich zakończeniu oddziaływać na ich bezpośrednie otoczenie. Dzięki nowo nabytej wiedzy i umiejętnościom po zakończonym turnusie, uczestnicy będą mogli nauczyć rodziców, rodzeństwo, kolegów przygotowania nowych potraw, przeprowadzić własne mini warsztaty kulinarne. Uczestnicy staną się ambasadorami zdrowej sztuki kulinarnej.

Warsztaty odbyły  się w pracowni kulinarnej oraz stołówce ośrodka „Jagusia”. Uczestnicy podzieleni na grupy wiekowe – od najmłodszych - kilkulatków do nastolatków, razem z mistrzem  tworzyli wyśmienite zdrowe przekąski i dania. Tym razem młodzi adepci sztuki kulinarnej za zadanie mieli przygotować drugie śniadanie danie obiadowe oraz podwieczorek. Uczestnicy warsztatów przygotowali miedzy innymi: tostowany plaster pomidora z oliwą koperkową, skórką cytrynową z ogórkowo-rzodkiewkowo- jogurtowym vinegretem z sałatą masłową i pestkami prażonego słonecznika, delikatny krem pomidorowy z pachnącą czosnkiem chmurką śmietanową, tartą skórką pomarańczową,  oliwą i  aromatycznymi ziołami; buraczane pankejki  z kwaśną wiejską śmietaną, karmelizowanym jabłkiem, rabarbarem i skórką pomarańczową z sałatą strzępiastą; maślaną prażoną kaszę jaglaną doprawioną młodą gruszką, delikatnie zblanszowaną cukinią  w towarzystwie aromatycznej mięty i ogrodowej rzodkiewki; krem z ciecierzycy i marchewki z dodatkiem majowych pomidorów z dymką,  sałatką z pieczonego buraka, jogurtu i cieniutko pokrojoną sałatą masłową; pęczotto botwinkowe z oliwkami, marchewkami z podprażonym sezamem i  zielonym szpinakiem.

Potrawy przygotowywali od „A do Z” w czasie realnym, niezbędnym do ich wykonania. Podczas tworzenia dań nauczyli się przygotowywać mniej kaloryczne posiłki, bardzo estetycznych, zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi, uczyli się szacunku do produktu, nie marnowania i wyrzucania żywności. Wszyscy z zadaniami radzili sobie doskonale. Warsztatom towarzyszyły liczne konkursy z nagrodami.

Warsztaty urozmaicone zostały także opowieściami o kuchniach świata- tym razem uczestnicy dowiedzieli się skąd pochodzi tak modny ostatnio humus, poznali niezawodne przepisy na jego  przyrządzanie oraz nauczyli się go  własnoręcznie przygotowywać.

Mistrz nauczy także kilku bardzo prostych kulinarnych tricków, dzięki którym nawet najprostsze danie będzie wyglądało jakby wyszło spod ręki najlepszego szefa kuchni.

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją dań . Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom. Od dziś na naszej stronie internetowej oraz facebooku będziemy publikować przepisy na potrawy przygotowane podczas I warsztatów. Zachęcamy do śledzenia naszej strony oraz profilu na portalu społecznościowym.

Warsztaty poprowadził - Arkadiusz Kruszik, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Kulinarne odkrycie roku( 2011) miesięcznika  „Kuchnia”. Szkolił się pod "okiem" szefa kuchni - Thierry Finet (2 gwiazdki Michelin). Laureat i uczestnik licznych konkursów kulinarnych w Polsce i na świecie - Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule, NORGE & Food Service Chefs’ Competition, L’Art de la cuisine Martell w Zamku Ryn i wielu innych. Dziś związany jest  z restauracją Dinette – jedną z kulinarnych wizytówek Wrocławia. Tegoroczny zwycięzca prestiżowego konkursu na najlepszy deser w Polsce, Sweet Expo 2017. W swojej kuchni wykorzystuje tylko świeże produkty. Lubi powracać do korzeni kuchni polskiej i staropolskiej i stamtąd czerpać inspiracje.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)